Husets grønlangkål

Hver familie har nok sin måde at lave grønlangkål på. Nogle mener der skal kartofler i, nogle mener hvidkål, andre mener begge dele – og jeg, og mange andre, mener ingen af delene. Vi er dog nok alle enige om, at grønlangkål skal serveres med brunede kartofler, kålpølser, hamborgryg (eller flæsk), rødbeder og sennep til – og selvfølgelig en øl og en snaps. Carina spiser det ikke uden ketchup og Claus vil hellere have flødekartofler end grønlangkål 🙂

  • 1 pk frossen, hakket sønderjysk grønlangkål
  • en stor klat smør
  • 1/4 l piskefløde
  • lidt kogevand fra hamborgryg og pølser
  • lidt sukker
  • salt og peber
  • evt. lidt sennep

Optø kålen og lad den dryppe af i en sigte. Put smør i en gryde, lad det smelte lidt og tilsæt herefter den optøede kål. Lad det lige dampe lidt af, og tilsæt så fløden.

Nu skal kålen have den “rigtige” konsistens, der er som en fast til lind grød. Ikke for tyk og ikke for tynd. Tilsæt først lidt af kogevandet fra hamborgryg og pølser. Herefter er det op til dig, om du vil have mere fløde eller mere kogevand i – men pas på med for meget vand. Jeg har nogle gange brugt lidt mælk i stedet, hvis jeg ikke havde mere fløde. Smag kålen til med lidt sukker, salt og peber og evt sennep.

Lad nu kålen stå og snurre over svag varme så længe som muligt. Den skal være cremet og smage sødt og flødeagtigt og dejligt krydret… ja, som grønlangkål nu skal. Den må i hvert fald aldrig blive vandet eller for saltet. Jeg står hvert år og prøver mig frem indtil jeg synes: JA – nu er den der! Lav selv din egen version.

Serveres med kogt hamborgryg, gode kålpølser, brunede kartofler, sennep og rødbeder. Server også en kold snaps og en øl til de voksne. Børnene plejer gerne at ville have chips og en sodavand til 🙂

Det er en sønderjysk tradition at få grønlangkål med tilbehør nytårsaften. Jeg vil nødigt undvære det. Ligeså lidt som fuglen juleaften. Men mine forældre – især min far – gad ikke grønlangkål nytårsaften. Han ville hellere have kogt torsk, grillet steak eller anden god festmad – selvom han var ærke alsinger. Farfar og farmor har vist heller ikke syntes det var så vigtigt. Vi har i hvert fald fået julefrokost der nytårsaften 🙂

Se også Sønderjyske specialiteter

print
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*