Diverse

Jeg har altid samlet på opskrifter – løsblade, små hæfter, indlæg i ugeblade, billige bøger osv – med det resultat at jeg har et helt bjerg af dem, trods det at rigtig mange af dem er røget ud efterhånden. Specielt elsker jeg det helt gamle. Ikke fordi det altid er det bedste, men fordi der er mange minder fra min barndom og ungdom i den samling.

De gamle opskrifter kan nogle gange volde problemer, fordi man bruger nogle mål og betegnelser som i dag er fremmede for os, dog kan man på nettet finde forklaringer på det meste.

Gamle mål og temperaturer

Jeg har fundet disse gamle mål på nettet:

  • 1 brev kardemomme er ca. 2 strøgne teskefulde
  • 1 brev bagepulver svarer til 15 g eller 1 spsk
  • 1 brev vaniljesukker svarer til 15 g eller 1 spsk. Dr. Oetker vaniljesukker.
Andet

Udskæring af grise- og oksekød
Tips til bagning af brød

Jævning af sovs, sauce og supper

Karolinebøgerne

Her er en oversigt og links til de 9 første Karolinebøger der er blevet udgivet.  Karolines Køkken blev hustandsomdelt hvert 3. år fra 1980 til 2001. Der er også links til de andre gamle bøger Arla har valgt (nu) gratis at dele med os:

Bøger fra Tørsleffs Husmoder Service 

Da jeg var ung, kunne man i Brugsen købe 5 billige bøger, udgivet af Tørsleffs Husmoder Service. De hjalp mig meget som nybagt husmor, sidst i 70’erne og først i 80’erne 🙂 Mine bøger er faldet helt fra hinanden – i hvert fald koge- og bagebogen – men nu kan man se dem online som pdf.filer.

Med kogebøgerne, der udkom fra slutningen af 1930’erne og frem, skrev Tørsleffs sig for alvor ind i danske køkkentraditioner. Da kvinderne i stigende grad kom på arbejdsmarkedet i efterkrigstiden, blev Tørsleffs Husmoder Service en vigtig kilde til viden om madlavning.

 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

4 Replies to “Diverse”

  1. Jeg kan i øvrigt anbefale at besøge caféen “Kogebogeriet”, Guldbergsgade, 2200 Kbh. N, hvis man er en kogebogsnørd. De har alverdens kogebøger, som man kan både nøjes med at læse i, men også købe. På deres toilet er der klistret opskrifter op på væggen fra de “samlekasser”, man dengang i 60’erne kunne abonnere på. Det er et rigtig hyggeligt gensyn 🙂

  2. Hej Carina jeg vil bare gerne lige sige det er en meget fin side du har lavet dig her. Jeg har selv fået et hæfte ved min mor der hedder 8 Sønderjyske specialiteter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*