Kong Fiddes livret

Som sønderjyde bør man vel nærmest vide hvordan man laver “Kong Fiddes livret” – eller mere officielt: “Kong Frederik d. 9’s livret”.

Det siges at retten stammer fra en køkkenmedhjælper, der arbejdede på Gråsten slot, da Frederik den 9. var konge i Danmark, og at denne ret var meget elsket af kongen. I dag serveres retten blandt andet i Restaurant Colosseum i Sønderborg.

Der findes mange opskrifter på nettet, hvor man har forsøgt at forbedre retten, men dette skulle være den originale opskrift.

Beregnet til 4 personer:
 • 600 g skært oksekød (flank steak)
 • 25 g margarine til stegning
 • 4 tsk karry
 • 2 løg
 • 4 tsk paprika
 • 4 spsk ketchup
 • ½ l piskefløde
 • 2 spsk engelsk sauce
 • (salt og peber)
Tilbehør
 • 6 hårdkogte æg
 • 2 (salat)løg
 • 1 lille glas syltede rødbeder
 • 800 g små kartofler (pillekartofler)
 • 800 g frosne bølge pommes frites
Fremgangsmåde:

Klargør tilbehør i små skåle: Skær 2 af løgene i små tern (eller hak dem i en minihakker), kog æggene i 9 min til de er hårdkogte og skær dem i små tern (brug evt. æggedeler på langs og tværs) og skær rødbeder i små firkanter

Oksekødet skæres i små aflange stykker. Løg hakkes. Margarinen smeltes på en pande. Karry steges kort så det frigiver aromastofferne, hvorefter kød og løg tilsættes og brunes. Tilsæt de resterende ingredienser: paprika, ketchup, piskefløde og engelsk sauce. Retten står nu og småsimrer for svag varme, indtil kødet er nok.

Kog kartofler og klargør pommes frites efter anvisning på posen

Servering:

Læg et lag pommes frites i bunden af tallerkenen. Herpå hældes gryderetten. Retten pyntes med hakkede løg, æg og rødbeder på toppen. Kogte (pillede) kartofler og resten af tilbehøret serveres ved siden af.

Tips:

På restaurant Colloseum serveres kød og sovs i en pande – hakkede løg, hårdkogte æg og rødbeder serveres i små skåle. Kogte kartofler og pommes frites serveres i lidt større skåle.

Jeg personligt synes retten kræver lidt salt og peber, selvom det ikke stod i min oprindelige opskrift.

Vi koger altid pommes frites i frituregryde. Små, nye kartofler er perfekte til retten.

print
Click to rate this post!
[Total: 33 Average: 3.2]

7 Replies to “Kong Fiddes livret”

 1. Min morfar, Aage Frandsen var Gråsten Slots første slotsgartner og det var hans kone, Lis Frandsen som var oldfrue på slottet, der lavede hans livret. Det skulle være med små nye danske kartofler og løg og jeg var godt nok barn dengang, men jeg har aldrig hørt, at der blev serveret pommes frites til.

  • Hej Erik
   Jeg ved godt at det er flere år siden du skrev dit indlæg – men jeg får alligevel lyst til at svare på det nu, hvor vores familie selvfølgelig skal fejre vores nye Kong Frederik d. 10. – når han i morgen bliver konge – med hans morfars livret.
   Jeg har også undret mig lidt over at pomfritterne – det var i hvert fald ikke hverdagsspise da Kong Frederik d. 9. var konge. – Men pyt – det smager godt, og vi forestiller os at han bare var berejst og forud for sin tid 🙂

 2. Jeg personligt synes de rå, hakkede zittauerløg er lidt for stærke til den ellers forholdsvis milde ret – de kommer let til at overdøve det hele. Måske ville hakkede rødløg være bedre?
  Ellers en spændende og velsmagende ret. Hvem fik ideen til at blande disse ingredienser? ….
  Hver eneste dag langes der mange bestillinger af denne ret over disken i Sønderborg på restaurant Colloseum. I skrivende stund koster den 160 kr pr. kuvert – til gengæld kan man spise ad libitum. 🙂

 3. Tak for opskriften, har hørt meget om den, og har nu fået afprøvet den. Den faldt i god jord. Har endnu ikke prøvet den på Colloseum, men den kan ikke være bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*