Andesovs

Den brune sovs til anden er bare så vigtig. Den skal smage så englene synger 🙂 Jeg har gennem mange år forsøgt at forfine og forbedre min sovs på mange forskellige måder. Jeg har selv lavet andefond, jeg har lavet gastrik, jeg har eksperimenteret med at tilsætte lidt rødvin eller rødvinseddike, tilsat mere eller mindre fløde, lavet en opbagt sovs, lavet en smørbolle – ja alt muligt.
Ofte står man jule- eller mortens- aften og skal lave andesovs i en fart – der er ikke så megen tid til at kæle for den – men som regel lykkes det alligevel rigtig godt.

Her er grundopskriften til andesovs. Bruger du den som udgangspunkt, kan det aldrig gå helt galt.

Ingredienser:
  • saft fra stegning af anden
  • evt. vand/bouillon/andefond
  • 30 g smør
  • 3 spsk. mel
  • ca. 1 dl. fløde
  • ribsgele
  • salt
  • peber
  • evt. sovsekulør
Fremgangsmåde:

Brug saften fra stegningen af anden. Har du brugt en stegepose er det ret enkelt. Klip et hjørne af stegeposen og hæld den koncentrerede saft gennem en sigte og ned i en skål. Skum nu det meste af fedtet, der lægger sig øverst, fra med en ske. Man skal gerne ende med at have ca. 8 dl. Hvis du ikke har nok kan du bruge andefond og/eller tilsætte lidt vand/bouillon (smag på det). Jeg steger nogle gange indmaden med salt og peber i en gryde. Når indmaden er færdigstegt, fjernes den fra gryden og gryden afkoges med lidt vand, der derefter sies og bruges til sovsen.

Lav en opbagt sovs på 30 g smør og 3 spsk. mel. Tilsæt saft fra anden gradvist mens der piskes godt i gryden. (Kan også laves med smørbolle). Tilsæt fløde efter smag og behag. Det tilrådes at bruge ca. 1 dl – der også tykner sovsen lidt.

Nu kommer det sjove: Sovsen skal smages til. Salt, peber og ribsgele tilsættes indtil sovsen har den helt rigtige smag. Hvis sovsen er for lys, så tilsæt lidt sovsekulør.

Tips:

Hvis du har meget saft – mere end ca. 8 dl. – skal du bare justere op på smør og mel i opbagningen eller smørbollen (f.eks. 40 g. smør og 4 spsk. mel), så sovsen bliver tyk nok. Skulle sovsen alligevel blive for tynd, kan du redde den med en meljævning eller smørbolle. Husk at sovsen skal småkoge lidt efter tilsætning af mel, for at fjerne melsmagen.

print
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*