Ingredienser:
- 1 æggeblomme
- 2 tsk hvidvinseddike
- 1 tsk vand
- 1½-2 tsk dijon sennep
- 1/4 tsk salt
- 1/4 tsk sukker
- 1 tsk citronsaft
- Ca. 2½ dl smagsneutral vegetabilsk olie (raps, solsikke)
Fremgangsmåde med elpisker eller piskeris:
Pisk æggeblommen med sennep i 15 sekunder.
Bland eddike, vand, salt, sukker og citronsaft i en lille skål ved siden af. Pisk/rør indtil salt og sukker er opløst. Tilsæt halvdelen af blandingen til æggeblommen og pisk igen i ca. 15 sekunder.
Tilsæt nogle få dråber olie til ægge-/eddikeblandingen og pisk grundigt. Fortsæt med at tilsætte ganske lidt olie ad gangen, mens der fortsat piskes grundigt.
Når du har tilsat ca. halvdelen af de 2½ dl olie, skulle din mayo gerne være tyknet en del. Tilsæt nu resten af eddikeblandingen og pisk igen. Til sidst tilsættes resten af olien i en tynd stråle, mens der kontinuerligt piskes grundigt. Din mayonnaise skal være tyk og ikke skilt når du er færdig. Hvis mayo’en er for tynd kan du piske lidt mere olie i.
Fremgangsmåde med stavblender:
Æg, eddike, sennep og citronsaft blendes kort sammen, hvorefter olien tilsættes. Man holder nu blenderen helt nede i bunden af blendeglasset og blender, indtil mayonnaisen har samlet sig et godt stykke op. Herefter bevæger man forsigtigt blenderen lidt højere op, så man får mere af det flydende med ned i bunden. Efter ganske kort tid er hele portionen blendet.
Tips
- Jeg laver altid mayonnaise med min stavblender og det medfølgende måleglas, der netop passer til blenderen. Jeg bruger et helt æg og tilsætter ikke vand.
- Smag til med en smule salt og/eller sukker. Endelig ikke for meget! (Mayonnaise har så fin og sart en smag, at smagene slår mere igennem end man lige skulle tro.)
- Hvis man har en ægte Hellmann’s mayo kan man forholdsvis let få mayonnaisen til at smage så meget lig Hellmann’s at ingen vil opdage forskellen 🙂
- Den færdige mayonnaise opbevares i en lufttæt beholder og kan holde sig i hvert fald 2 uger i køleskabet.
- Tilsæt f.eks hvidløg, chili eller esdragon til den færdige mayonnaise for at lave forskellige smagsvarianter.