Grydestegt kylling

Kylling tilberedt på denne måde er meget smagfuld og saftig – og det syrlige/søde tilbehør, sammen med den lækre sovs, får mundvandet til at løbe. Retten har ikke overlevet generationer uden grund. 🙂

Selv før alle fik et moderne komfur med en ovn i deres hjem, var kylling en lækker spise, som ofte blev tilberedt i en gryde og anset for at være en fin søndags- eller gæstemiddag.

Den helt enkle opskrift:

  • 1 kylling
  • 1 stort bundt persille
  • smør
  • fløde, mælk eller bare vand
  • kulør
  • en anelse sukker
  • salt og peber

Rens og vask kyllingen. Salt den godt indvendig og udvendig. Hak persillen og kom den ind i kyllingen. Bind evt lår og vinger sammen. Brun kyllingen på alle sider ved middel varme. Hæld vand i gryden så det dækker 2/3 af kyllingen. Lad den simre ved lav varme,  i 45 – 55 minutter afhængig af størrelsen. Vend den ca. hvert kvarter, så alle sider får en tur i fonden. Stik en kødnål ind i kyllingens “lysken” når den er ved at være færdig. Hvis saften der løber ud er klar, er kyllingen nok.

Når kyllingen tages op sies fonden, som skal bruges til sovs. Hæld evt. lidt af kogvandet væk og kog resten hurtigt ind. Kom en pænt sjat fløde i, og lad den simre i 5 minutter. Jævn fonden med enten maizena- eller meljævning til den får den tykkelse, der ønskes Smag til med salt, peber og lidt sukker. Kom et par dråber kulør i til sidst. Sovsen skal have et brunligt skær. Skær derefter kyllingen i ud passende stykker, og server den sammen med kogte kartofler, masser af sovs og evt. lidt syrligt, hjemmelavet agurkesalat eller om sommeren, rabarberkompot. Franske kartofler er også godt tilbehør.

Og så lidt ekstra:

Hvis man vil give kyllingen lidt mere smag, kan man tilsætte kogevandet 1 løg skåret i kvarte, ca. 8 peberkorn og et par laurbærblade. Nogle tilsætter også en bouillonterning og evt. 1 dl hvidvin. Hvis man er til den lidt syrlige sovs, kan man også smage den til med en lille smule eddike (1 tsk) tilsidst.

print
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*