I nogle år prøvede vi at grillstege vores and, medens kalkunen var i ovnen juleaften (der var ikke plads til begge dele i ovnen).Det kunne godt blive en noget stressende affære at holde øje med det hele – og ikke mindst at få det hele færdigt samtidigt.
Sidste år prøvede jeg at stege anden (i stegepose) d. 23. december – og så bare varme den op igen d. 24. Det fungerede godt, anden blev fin og der var ingen stress. 🙂
Jeg er stor fan af Umut Sakarya. Han har udgivet en video om langtidsstegt and, der kan opvarmes, så den skal vi afprøve i år med det fyld vi traditionelt bruger. Min and er en fritgående moskusand, der vejer 3,7 kg
Ingredienser:
En stor and
Kogende vand til blanchering
Salt
Fyld:
Æbler i mindre stykker
Svesker uden sten
Evt. appelsin
Måske skulle man overveje at tilføje lidt frisk rosmarin eller timian og lidt hvidløg?
Salt og peber
Til sovsen:
Gulerødder i mindre stykker
Løg i stykker
Selleri eller bladselleri i samme størrelse
Hals, kråse samt vingespidser
Væske: bouillon, vand, vin eller øl ca. 2 dl.
Fremgangsmåde:
Start med at rense og tørre den optøede and. Skær de to yderste led af andens vinger. Opbevar nu anden i ca. et par timer ved stuetemperatur.
Gør imens fyldet klar. Jeg bruger halvt æbler, halvt svesker og lidt appelsin. Tilsæt salt og peber til fyldet.
Tænd ovnen på 120 grader varmluft.
Fyld anden med fyldet. Den skal fyldes godt ud. Luk enden og hals godt med kødnåle.
Blancher anden med kogende vand. Når anden er færdig med at dampe gnides den med rigeligt groft salt.
Ingredienser til sovsen lægges/hældes i en bradepande under en rist. Anden placeres med brystsiden opad på risten og sættes i den forvarmede ovn.
Suppler løbende med væske i bradepanden, hvis der mangler noget (ca. hver halve time) – og vend samtidig bradepanden en halv omgang.
Anden steges i ca. 4 timer.
Lad anden hvile utildækket i ca. 30 min.
Sovsen sies over i en gryde og færdiggøres.
Hvis anden skal opvarmes igen næste dag kan man nu skære anden ud i mindre stykker og lægge delene i et ildfast fad. Gerne ovenpå fyldet fra anden. Pak fadet ind med folie og sæt den i køleskabet.
Når anden skal serveres giver man den ca 10 min. i ovnen ved ca. 220 – 240 grader (varmluft og grill) og lader den hvile i ca. 10 min derefter. Anden kan evt. pensles med andefedt eller smeltet smør før genopvarmningen.
Hvis man vil spise anden med det samme, bruges samme fremgangsmåde: Når anden har hvilet i en halv time, sætter man den evt. hel i ovnen ved høj varme (for at gøre skindet mere sprødt) som ovenfor og lader den hvile i 10 min. Herefter udskæres og serveres den.
Tak Umut – glæder mig til at prøve din opskrift 🙂