Hvidkålsbudding er en af mine livretter. Min mor og svigermor lavede det ofte og det smager bare godt! 🙂
Denne opskrift ligger meget nær på den min mor lavede og er den jeg selv bruger.
1 hvidkål min. 1,5 kg.
500 g hakket svinekød
500 g hakket oksekød
2 æg
1 stort løg
2 – 2,5 dl. rasp
evt. lidt danskvand
salt
peber
revet muskatnød
Kålen deles i fire stykker (stokken skæres fra) og koges knapt mør i saltet vand.
Farsen røres sammen med æg, rasp, finthakket løg og evt. danskvand sådan at den ikke er alt for lind. Skal så stå og trække i køleskab en halv time.
Derefter klargøres en form – helst en med låg. Jeg bruger en høj metalform, med et lukket rør op i midten og låg, fra Kop og Kande.
Si vandet fra kålen og gem det. Formen smøres med margarine og et godt lag kålblade, delt i mindre stykker, lægges i bunden. Derefter et lag hakket kød og sådan fortsættes til formen er fuld. Tryk lagene godt sammen så buddingen bliver fast. Der lægges et par gode klatter smør på toppen og kålvand hældes ved, så formen er næsten fyldt.
Retten i formen sættes i kogende vand i en gryde (vandbad). Vandet skal stå op over midten af formen men ikke helt op til låget. Lad nu retten simre til kødet er nok. (Ca. 50 min.)
Sovs:
Sigt forsigtigt kålvandet fra formen over i en skål. Lav en opbagt sovs, hvor du starter med at bruge kålvandet fra formen og supplerer med mælk og evt. ekstra kålvand. Smages til med salt, peber og reven muskatnød. Til denne portion anbefales det at lave en dobbelt portion sovs – mindst 🙂
Kålen vendes over på et fad og serveres med kogte kartofler, sovs og syltede rødbeder.
TIPS: Hvis der er rester kan de dagen efter steges (genopvarmes) på en pande.
Se også Sønderjysk hvidkålsbudding i ovn og Sønderjysk hvidkålsbudding