Vi har prøvet mange forskellige opskrifter på æbleskiver. Typisk for sønderjyske æbleskiver er, at man fylder dem med sveskemos, hvilket vores børn ikke har været så glade for. Derfor plejer jeg at bage nogle både med og uden svesker.
Sveskemos:
- 300 g stenfri svesker
Sveskerne stilles til opblødning i noget vand og gives herefter et opkog. Sveskerne moses, evt. med en stavblender.
Dej til ca 30 stk;
- 2½ dl mælk
- 15 g gær
- 3 æg
- 20 g sukker
- 200 g mel
- ½ tsk kardemomme
- 60 g smør eller margarine
- evt. lidt citronsaft eller skal
Lun mælken til ca 30 grader og opløs gæren i mælken. Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommer og sukker hvidt og skummende. Mælk, mel og kardemomme tilsættes under kraftig omrøring. Smelt smørret og kom det i dejen. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. ½ time.
Bagning:
Bag æbleskiverne i en æbleskivepande. Kom lidt smør i hvert hul, Fyld hvert hul ca. 2/3 med dej og lidt efter en klat sveskemos. Vend æbleskiverne når de har dannet skorpe (ikke for tyk). Æbleskiverne vendes nogle gange, så de bliver fint runde og gennembagte. Når det første hold æbleskiver er bagt, puttes der igen lidt fedtstof i hullerne i panden og processen gentages.
Æbleskiver kan holdes varme i ovnen til man er færdig med bagningen – eller fryses og genopvarmes i ovn.
Serveres med et drys flormelis, sukker eller marmelade (hvis der ikke er svesker i).
Her er farmors opskrift på æbleskiver:
- 3 æg – deles i hvide og blomme.
- 50 g sukker
- ½ tsk kardemomme
- 1 tsk reven citronskal
- 20 g gær
- 3 dl mælk
- 100 g smeltet margarine
- 275 g mel
Fremgangsmåde som ovenfor.