Farmor – nu oldemor – har altid bagt verdens bedste brødlagkage – på sønderjysk, “brøtået”. Jeg har været så heldig at få hendes opskrift, så vi kan forsøge at gøre hende kunsten efter. Hun har bagt rigtig mange af dem, med varierende fyld, og kom gavmildt med dem til vores fødselsdage og andre festlige lejligheder. Mums! 🙂
3 æg
175 g sukker
125 g revet rugbrød
1 spsk hvedemel
1 spsk kartoffelmel
1 spsk kakao
1 tsk bagepulver
75-100 g hasselnødder
Fyld:
175 g dybfrosne hindbær
0,5 l fløde
100 g chokolade
Fremgangsmåde:
Del æggene og rør blommerne med sukker til de er lyse og lette.
Rør rugbrødet i.
Bland hvedemel, kartoffelmel, kakao og bagepulver og sigt det i.
Hak nødderne og rør dem i.
Pisk hviderne stive og vend dem forsigtigt i.
Fordel dejen i 3 smurte lagkageforme.
Bages ved 200 grader i ca. 20 min. Afkøles på rist.
Riv chokoladen. Rør de optøede hindbær med sukker efter smag. Pisk fløden.
Læg bundene sammen med hindbær, halvdelen af den revne chokolade og halvdelen af fløden.
Fold resten af fløden over kagen og drys med revet chokolade.
Jeg vil putte 1 tsk lakridspulver i fyldet med hindbær og fløde.
Som jeg husker det var der for det meste sveskemos (måske sveskemarmelade), blandet med flødeskum i farmors kager.
I ovenstående opskrift ville jeg bruge hindbærflødeskum: Hindbær og sukker koges sammen i 5 min., blendes, afkøles og blandes med halvdelen af flødeskummet. Smages til med flormelis og evt. vaniljesukker – ellers fremgangsmåde som beskrevet. 🙂