Hvor svært kan det være at koge et æg?
Faktisk sværere end man tror 🙂
Kogetiden afhænger af hvor store æggene er, hvor gamle de er og hvor kolde de er. Så man må prøve sig lidt frem. Store æg skal koge længere end små – og kolde æg længere end tempererede. Desuden kan mængden af æg også være afgørende. Tommelfingerreglen er følgende:
- Blødkogte æg 4-5 minutter
- Hårdkogte æg 8-10 minutter
- Smilende æg 6-7 minutter
Nogle koger æggene på den energivenlige måde. Man putter æggene i en smule koldt vand (2 cm) i en gryde med låg, og beregner kogetiden fra det begynder at dampe ud ved låget.
Denne metode fungerer sikkert for hårdkogte og smilende æg. Jeg er ikke tilhænger af den.
Jeg bruger følgende metode:
Tag æggene ud af køleskabet og prik dem med en nål i begge ender (så skallen ikke revner pga kulden i æggene). Fyld en gryde med så meget vand at det (næsten) kan dække æggene. Lad vandet komme i kog. Når vandet koger lægges æggene i og koges.
Når æggene er kogt overhældes de med koldt vand (så slipper de lettere skallen og stopper med at koge). Hårdkogte æg ligger i koldt vand til de er afkølede (10 minutter), smilende æg i ca. 1 minut og blødkogte skal kun lige dyppes.
Blødkogte æg til mange
Når blødkogte æg pakkes ind og holdes varme efter de er blevet kogt, virker det som om de har kogt lidt længere. Så giv dem 1/4 eller måske et 1/2 minut mindre, end du ellers ville have gjort, hvis de skal stå lidt før de skal spises.
Råvarer, timing og held er nok kodeordene, hvis man skal koge og servere det perfekte blødkogte æg (der for mig betyder helt stivnet æggehvide og varm men endelig ikke stivnet æggeblomme) – og især er det en udfordring at koge perfekte blødkogte æg til mange.
God fornøjelse! 🙂