Kogning af æg

Hvor svært kan det være at koge et æg?

Faktisk sværere end man tror 🙂

Kogetiden afhænger af hvor store æggene er, hvor gamle de er og hvor kolde de er. Så man må prøve sig lidt frem. Store æg skal koge længere end små – og kolde æg længere end tempererede. Desuden kan mængden af æg også være afgørende.

Nogle koger æggene på den energivenlige måde. Man putter æggene i en smule koldt vand (2 cm) i en gryde med låg, og beregner kogetiden fra det begynder at dampe ud ved låget:

  • Blødkogte æg 3-5 minutter
  • Hårdkogte æg 8-10 minutter
  • Smilende æg 6-7 minutter

Denne metode fungerer sikkert for hårdkogte og smilende æg. Jeg er ikke tilhænger af den.

Jeg bruger følgende metode:

Tag æggene ud af køleskabet og prik dem med en nål i begge ender (så skallen ikke revner pga kulden i æggene). Fyld en gryde med så meget vand at det (næsten) kan dække æggene. Lad vandet komme i kog. Når vandet koger lægges æggene i og koges således:

  • Hårdkogte 9-10 minutter
  • Smilende 7-8 minutter
  • Blødkogte 4-5 minutter

Når æggene er kogt overhældes de med koldt vand (så slipper de lettere skallen). Hårdkogte æg ligger i koldt vand til de er afkølede (10 minutter), smilende æg i ca. 1 minut og blødkogte skal kun lige dyppes.

Blødkogte æg til mange

Når blødkogte æg pakkes ind og holdes varme efter de er blevet kogt, virker det som om de har kogt lidt længere. Så giv dem 1/4 eller måske et 1/2 minut mindre, end du ellers ville have gjort, hvis de skal stå lidt før de skal spises.

Jeg hadede at de “blødkogte æg” i den ellers super lækre buffet på et meget fint hotel i Tyrkiet var hårdkogte, fordi de blev holdt varme. På den anden side må blødkogte æg jo heller ikke være rå.

Råvarer,  timing og held er nok kodeordene, hvis man skal koge og servere det perfekte blødkogte æg (der for mig betyder helt stivnet æggehvide og varm men endelig ikke stivnet æggeblomme) – og især er det en udfordring at koge perfekte blødkogte æg til mange.

Hvis man skal koge mange blødkogte æg på en gang, er det nok en fordel at temperere dem først og bruge ensartede æg.

God fornøjelse! 🙂

print
Hvad synes du om opskriften?

Dette indlæg blev udgivet i Frokost og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *