Kong Fiddes livret

Som sønderjyde bør man vel nærmest vide hvordan man laver “Kong Fiddes livret” – eller mere officielt: “Kong Frederik d. 9’s livret”.

Det siges at retten stammer fra en køkkenmedhjælper, der arbejde på Gråsten slot, da Frederik den 9. var konge i Danmark, og at denne ret var meget elsket af kongen. I dag serveres retten blandt andet i Restaurant Colosseum i Sønderborg.

I bund og grund er retten jo en luksus-udgave af “Biksemad” eller “Brasede kartofler”, med et twist. Der findes mange opskrifter på nettet, hvor man har forsøgt at forbedre retten, men dette skulle være den originale opskrift.

Beregnet til 4 personer:

  • 600 g skært oksekød
  • 25 g margarine til stegning
  • 4 tsk karry
  • 2 løg
  • 4 tsk paprika
  • 4 spsk ketchup
  • ½ l piskefløde
  • 2 spsk engelsk sauce

Tilbehør

  • 6 hårdkogte æg
  • 2 løg
  • 1 glas syltede rødbeder
  • 800 g små kartofler (pillekartofler)
  • 800 g frosne bølge pommes frites

Fremgangsmåde:

Klargør tilbehør i små skåle: Skær 2 af løgene i små tern, kog æggene i 9 min til de er hårdkogte og skær dem i små tern (brug evt. æggedeler på langs og tværs) og skær rødbeder i små firkanter

Kog kartofler og klargør pommes frites efter anvisning på posen

Oksekødet og 2 løg skæres i tern. Margarinen smeltes på en pande. Karry steges kort så det frigiver aromastofferne, hvorefter kød og løg tilsættes og brunes. Tilsæt de resterende ingredienser: paprika, ketchup, piskefløde og engelsk sauce. Retten står nu og småsimrer for svag varme, indtil kødet er nok.

Servering:

Læg et lag pommes frites i bunden af tallerkenen. Herpå hældes gryderetten. Retten pyntes med hakkede løg, æg og rødbeder på toppen. Kogte (pillede) kartofler og resten af tilbehøret serveres ved siden af.

print
[Total:7    Gennemsnit:3.1/5]
Dette indlæg blev udgivet i Hovedret og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *