Rugbrødslagkage med skyr

Rugbrødslagkage med skyr

Denne lagkage er en nytænkning af den traditionelle sønderjyske rugbrødslagekage. Den er super god til diabetikere og dem, der er på kur og gerne vil spise med omtanke på blodsukkeret.

 

Lagkagebund
•    200 g sødemiddel. f.eks. Sukrin Gold
•    6 æggeblommer
•    8 æggehvider
•    120 g hasselnødder
•    180 g rugbrød
•    15 g usødet kakaopulver
•    15 g mel
•    10 g kartoffelmel
•    5 g bagepulver

Springform
•    Springform ca. 24 cm i diameter
•    Bagepapir
•    10 g smør
•    10 g usødet kakaopulver

Lyserød skyrcreme
•    800 g skyr
•    40 g frysetørret hindbær
•    ½ tsk vaniljepulver (uden sukker)
•    1 spsk flydende sødemiddel. F.eks. Perfect Sød

Hvid skyrcreme
•    800 g skyr
•    1 tsk vaniljepulver (uden sukker)
•    1 spsk Perfect Sød (flydende sødemiddel)

Kandiserede hasselnødder og mørk chokolade
•    60 g hasselnødder
•    1 tsk Sukrin (hvidt sukkerlignende sødemiddel uden kalorier)
•    60 g mørk chokolade (>70 %)

•    100 g solbær marmelade (sukkerreduceret udgave)

Rugbrødslagkagen er sprængfyldt med fibre og proteiner – og ikke mindst en god smag. Et stykke mætter som et helt måltid!

Obs. Arbejdstiden strækker sig over to dage.

DAG 1:
Sådan laver du lagkagebund:
1)    Tænd ovnen på 200 grader varmluft og gør springformen klar.
2)    Pisk æggeblommer og Sukrin Gold til en æggesnaps i 5-10 min – gerne i en røremaskine.
3)    Blend rugbrødet fint og hasselnødderne groft.
4)    Vej kakaopulver, mel, kartoffelmel og bagepulver, og rør det sammen med det blendede rugbrød og hasselnødderne.
5)    Hæld den tørre rugbrødsblanding ned til æggesnapsen og rør i et par minutter. Dejen bliver klumpet og lidt sej.
6)    Pisk æggehviderne helt stive. Tilsæt halvdelen af hviderne til den seje rugbrødsmasse og rør til en lind ensartet masse.

Dæk bunden med bagepapir og saml springformen, så bagepapiret sidder fast i bunden af springformen. Smør hele formen med smør og drys derefter hele bunden og siderne med kakaopulver. Formen skal være klar inden rugbrødsdejen vendes med æggehviderne.

Vend resten af æggehviderne i dejen med håndkraft – undgå at presse for meget luft ud af dejen. Det gør ikke noget at massen ikke bliver helt ensartet i farve.

Hæld dejen i den klargjorte springform og stil den midt i ovnen med det samme. Bag i ca. 25-30 min. Kagen skal virke blød men stadigvæk fast midt på midten – tjek også gerne med en strikkepind. Når lagkagebunden er afkølet stilles den på køl, evt. i en pose, natten over.

Sådan laver du lyserød skyrcreme:
Rør skyr, hindbær, vaniljepulver og sødemiddel sammen og stil blandingen på køl i en lukket beholder natten over. De frysetørrede hindbær suger væden fra skyren natten over, så de bliver bløde og lækre. Juster sødmen efter behov.

DAG 2:
Sådan laver du hvid skyrcreme:
Rør skyr, vaniljepulver og sødemiddel sammen, og stil det på køl til kagen skal samles. Juster sødmen efter behov.

Sådan laver du kandiserede hasselnødder:
Hak hasselnødderne groft og rist dem på en lille pande. Når hasselnødderne har fået en smule farve drysses Sukrin henover. Sukrinen smelter med det samme og skal blot vendes sammen med nødderne. Fordel nødderne på bagepapir til afkøling. Hak chokoladen groft.

Sådan samler du rugbrødslagkagen:
Skær lagkagebunden i to dele med en stor savtakket kniv.

Fordel efter følgende rækkefølge:
•   
 Lagkagebund
•    800 g lyserød skyrcreme
•    Lagkagebund
•    Solbærsyltetøj
•    800 g hvid skyrcreme
•    Kandiserede hasselnødder
•    Mørk chokolade

Den hvide skyrcreme vil ”løbe” en lille smule, og derfor er det en fordel ikke at fordele solbærsyltetøj og den hvide skyrcreme helt ud til kanten.

1 stykke lagkage = ca. 210 g tæller: ½ æg, 15 g brød, 1,5 mælkeration og 7 ekstra krydser.

Opskriften er udgivet på vaegtkonsulenterne.dk i 2013

print

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*