Gammeldaws (sønderjysk) hvidkål

  • ca. 2 kg hvidkål
  • 3 tsk salt pr. liter kogevand
  • ca. ½ l piskefløde, evt. tilsat 1½ tsk mel
  • 200 g smør
  • Salt, (hvid) peber, muskatnød eller kommen

Kålhovedet deles i 4-8 stykker, stokken skæres væk og de yderste blade fjernes. Kålstykkerne koges godt møre (bløde)  i letsaltet vand i ca. 1 time. Lægges i en sigte til afdrypning. Vrides herefter godt i rene viskestykker, så alt vandet presses fra. Eller lettere: Lad det  stå køligt i en sigte til næste dag. Det er meget vigtigt at alt vandet kommer fra.

Kålen køres gennem en kødhakkemaskine eller hakkes meget fint. (Jeg foretrækker det sidste, men det skal hakkes fint).

Smelt smørret i en gryde – det skal endelig ikke brunes – og tilsæt kål. Lad det lige svitse lidt, og tilsæt det meste af fløden. Herefter skal stå det stå i ca. en time og småkoge på komfuret, ved svag varme, så det bliver en tyk stuvning. Rør mere fløde i efterhånden, så kålen har en passende tykkelse.  Den skal være lind men endelig ikke tynd (nærmest som en tyk, cremet stuvning). Pas på det ikke brænder på. Smages til med krydderier.

Ovenstående opskrift er den min mor altid har brugt. Hun foretrak kommen frem for muskatnød. Men det er selvfølgelig en smagssag 🙂

Man kan også købe dybfrosset, kogt, hakket hvidkål. Her følger en opskrift med det:

  • 500 g kogt, hakket hvidkål
  • 1½ dl fløde
  • 100 g smør
  • salt og hvid peber samt evt muskatnød

Hvidkålen tøes op og hældes i en sigte, så det kan dryppe godt af. Puttes i en gryde med smeltet smør, hvor det varmes langsomt op så vandet fordamper. Tilsæt fløde og kog ind. Smag til med krydderier. Fremgangsmåde som ovenfor.

Serveres f.eks. sammen med mormors sønderjyske frikadeller, ribbensteg eller medisterpølse til en god julefrokost eller julemiddag. 🙂

Tips:

Hvis du har svært ved at få hvidkålen tyk nok, så tag lidt fløde, ryst det sammen med mel til en jævning og put det i. Det er kun nødvendigt, hvis kålen har været lidt for våd.

Pas på når du salter hvidkålen. Den skal ikke være salt, men sød og rund i smagen. Jeg har nogle gange med held brugt en knivspids sukker til lige at give kålen det sidste, hvis den manglede lidt smag. Kålen er sød i sig selv, så der skal kun nogle ganske få sukkerkorn til.

print
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 3.6]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*