Lys sauce

Lys grundsovs laves, i sin enkleste udformning, af margarine, mel, bouillonterning opløst i vand – se anvisningen på pakken – eller suppe/fond fra kogning eller dampning af kød eller grøntsager og lidt krydderier. Denne  grundsovs kan man man så bygge videre på med forskellige smagstilsætninger. Den kan dog også fint spises, som den er.

Opskrift:

  • 25 g margarine (vælg for sundhedens skyld vegetabilsk margarine)
  • 2 spsk hvedemel
  • ca 3 dl suppe – evt. vand og bouillon

Margarinen smeltes i en gryde (skal ikke brunes) og tilsættes mel. Der røres i blandingen til melet ikke længere er tørt og blandingen hænger sammen og er jævn (jeg bruger altid et piskeris). Nu tilsættes suppen i småportioner, mens man pisker i det. Klumperne piskes ud efterhånden. I starten vil det være ret grødagtigt. Pas på det ikke brænder på. Dæmp evt. varmen og tilsæt gradvis mere suppe til sovsen har en passende konsistens. Tilsidst skal sovsen småkoge lidt, ved svag varme og under jævnlig omrøring – ca. 5 min. Så forsvinder smagen af mel. Smag til med salt, peber og evt. en anelse sukker.

Når jeg læser ovenstående opskrift kan den lyde ret svær. Det er den faktisk ikke. En opbagt sovs, som det hedder når man starter med en blanding af smør/margarine og mel og tilsætter væske, smager godt og er meget hurtigt lavet, når man først lige har fået taget på det. Opbagning er en måde at jævne sovs på, som er selvfølgelig er lidt federe end almindelig jævning (vand og mel – ingen margarine), men som også tilfører sovsen fylde og konsistens.

print

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 3]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*