Gammeldags julerødkål

Hvis man vil lave rødkål på den måde som farmor og mormor har lært og praktiseret, så skal det koges over svag varme i lang tid. Det skal ikke bare være mørt, men det skal koges “så smagen kommer ud af det” og det får den rigtige bløde konsistens. Jeg synes nu også selv, at en kålret – det være sig hvidkål eller rødkål – kommer til at smage bedre, når den har stået lidt og været opvarmet et par gange. Ikke så godt for vitaminerne måske, og tænder behøver vi ikke – men nu snakker jeg om smagen 🙂

Ingredienser:
  • 1 kg rødkål
  • 50-100 g smør (ikke margarine)
  • 3/4 dl eddike
  • 1 tsk salt
  • ca. 2 dl ufortyndet ribssaft
  • ca 4 spsk sukker
  • evt. ribsgele
  • evt. lidt fedt fra stegning af flæskesteg, andesteg, kalkun eller hvad man nu skal have
  • evt. nogle korn kommen
Fremgangsmåde:

Snit kålen fint og steg den lidt i smeltet smør i en gryde, under konstant omrøring, så den falder sammen. Tilsæt eddike og kog lidt. Tilsæt salt og noget af ribssaften og læg låg på gryden. Kog i mindst 2 timer (gerne længere) ved svag varme. Smag til med sukker, ribssaft eller ribsgele og evt. stegefedt fra dit kød. Hvis man kan lide kommen kan man også putte lidt af det i (ikke for meget, smagen er ret kraftig).

Tips:

Du kan lave rødkålen, uden stegefedt, i forvejen og gemme den i køleskabet. Det bliver den kun bedre af. Hvis der er noget tilovers juleaften varmes den og smages til med  lidt fedt fra julemiddagen (og ribssaft eller ribsgele, salt og sukker om nødvendigt).

Fedt (og saft) drypper fra kød, når det kommer i ovnen. Det er det du også bruger til at lave sovs. Tag en ske og fisk lidt af fedtet (der flyder øverst og er gennemsigtigt) fra til dit rødkål. Det gør kålen fint blank og giver en smag af jul. Hvis du er mere til smagen af smør, kan du tilsætte en ekstra klat smør i stedet.

print
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*