Gammeldags æblekage

 

Æblegrød
1 kg madæbler
0,5 dl vand eller æblejuice
1 vaniljestang – eller evt. 2 tsk. vaniljesukker
Ca. 2-3 spsk sukker
Æblekagerasp
40 g smør
150 g almindelig rasp
60 g sukker
Evt. 10 små makroner
Evt. En håndfuld mandler
Flødeskum
2,5 dl piskefløde, pisket til let skum
Æblegrød
Skyl, skræl, fjern kernehus og snit æblerne i mindre stykker. Kom dem i en gryde med vandet og kornene fra en vaniljestang plus bælgen fra vaniljen. Lad æblerne koge op og kog et par minutter, inden du tilsætter sukkeret. Mængden af sukker afhænger af, hvor sure eller søde æblerne er, og selvfølgelig af, hvor sød du kan lide din æblegrød. Kog æblegrøden, med låg, i ca. 5-10 minutter til den har en blød konsistens, der er let at mose. Fjern bælgen fra vaniljestangen og mos æblerne med et piskeris eller en kartoffelmoser. Lad æblegrøden køle lidt af og sæt den herefter på køl.
Æblekagerasp
Smelt smørret ved middelvarme på en stegepande. Det må ikke blive brunt. Tilsæt rasp og sukker og bland det rundt. Lad langsomt raspblandingen blive ristet imens du jævnligt rører i det.  Pas på det ikke brænder på. Afkøl raspen på et stykke bagepapir.
Knus evt. imens makronerne, finhak mandlerne og bland det hele når raspen er afkølet.
Sådan samler du æblekagen
Pisk fløden til en let skum. Server æblekagen i portionsglas eller en stor skål. Start med at komme rasp i bunden, herefter æblegrød, rasp, æblegrød, rasp og slut af med et lag flødeskum. Man kan nøjes med et lag æblegrød men rasp skal altid være nederst og øverst, før man slutter med flødeskum.
Tips:
Æblekagen kan pyntes med klatter af ribsgele og smager ligeså godt som en kage til kaffen som til dessert.

Hvis det skal gå hurtigt kan man bruge en minihakker til at findele makroner og mandler.

I gamle dage havde man ikke makroner og mandler på hånden – og kagen smager skønt uden det – men hvis man lige vil løfte og ændre smagen lidt, er det gode ingredienser at tilsætte.

Man kan forstærke smagen af mandler, ved at hakke dem fint og riste dem sammen med raspen.

print

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*