Sønderjysk hvidkålsbudding

1 stort hvidkålshovede på min. 1½ kg

Fars:
½ kg hakket svinekød (eller kalv og svin)
1 tsk. nellike
1 tsk. allehånde
2 æg
(løg)
4 tsk. rasp
1 dl fløde
salt og peber

Sovs:
½ l væske fra den tilberedte budding suppleret op med mælk med høj fedtprocent
3 spsk. hvedemel
2 spsk. smør
salt
peber
friskrevet muskat

Del hvidkålshovedet i 4 dele og fjern stokken. Snit kålen groft med en kniv. Kog det i rigeligt letsaltet vand til det næsten er mørt. Imens laves farsen. Rør ingredienserne sammen til en lind, men ikke flydende, masse. Hvis den er for fast, kan der tilsættes lidt mere fløde.

Del farsen i tre dele. I en med smør velsmurt høj buddingform (gerne af facon som en kraftig rand) lægges skiftevis godt afdryppet hvidkål og fars, således at der kommer tre lag fars og sluttes med et lag hvidkål. Tryk hvidkålen godt ned hver gang et nyt lag lægges, så den færdige budding kan blive godt fast.

Den fyldte form koges nu i vandbad, så vandet står op ad siderne, men den må ikke være dækket af vand. Kog den stille i ca. 50 minutter. Når den er nok, tages den forsigtigt op og den væske, der har samlet sig i formen hældes over i en kasserolle til at lave sovsen. Fyld op med mælk, så der er ½ liter. 2 spsk. smør røres med 3 spsk. mel. Kom denne smørbolle i væsken. Lad det koge igennem under konstant omrøring, indtil sovsen er jævn og pæn og melsmagen er væk. Smag til med salt, hvid peber og revet muskatnød.

Tips:
Min mor brugte vist den samme fars, som hun brugte til frikadeller – en mindre lind fars. Jeg synes ihvertfald at der skal  løg i farsen, men det er smag og behag. Jeg tror også min mor brugte dobbelt så meget kød, da der i den færdige ret var mindst 1/3 kød.

Til at lave retten havde hun en gammel, ca 25-30 cm høj metalform med låg. Den havde form som en lille spand. Jeg har set på nettet at nogen har kunnet købe en i Tyskland. Jeg fandt en hos Kop og Kande i Sønderborg.

Se også Sønderjysk hvidkålsbudding i ovn

 

print
Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 2.5]

2 Replies to “Sønderjysk hvidkålsbudding”

  1. I går d. 22/9 2018 købte jeg en form til hvidkålsbudding hos Kop og Kande i Sønderborg. De havde den kun i en størrelse, da det var den eneste størrelse der solgte. Den kostede omkring 180-190 kr. 🙂

  2. Hej Birthe
    jeg har lige købt sådan en budding form ved imerco i Tønder, han har næsten alle de gamle sønderjyske køkken ting
    Hilsen Benny

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*