Flødeostekage

Flødeostekage

Denne opskrift er en ældre opskrift fra den meget populære bog Karolines Køkken (side 43).

Bogen blev (som den første i serien) udgivet af Mejeriforeningen og hustandsomdelt i 1980. Gennem 80’erne og 90’erne var man næsten altid sikker på at få serveret en af de lækre opskrifter fra karolinebøgerne, når man blev inviteret i byen – og man lavede dem også selv til gæster. 🙂

Mine egne og mormors bøger er helt slidt op. De kan ikke længere købes, så jeg er meget glad for at de (plus et hav af nye lækre opskrifter) nu kan læses på arla.dk, så også de yngre generationer kan få glæde af dem . :))

Jeg har lavet ostekagen med kirsebær en del gange og bl.a medbragt den til julefrokoster med stort held. Den er virkelig lækker!

En lidt opdateret opskrift findes nu her:

Bund

 • 75 g smør
 • 150 g fuldkornshvedekiks   (f.eks. Digestive)

Fromage

 • 4 blade husblas
 • 200 g flødeost naturel 25%, fx Buko®
 • 2 pasteuriserede æggeblommer
 • 2 dl Karolines Køkken® Cremefraiche 18% eller cremefraiche 38%
 • 1 tsk vaniljesukker
 • 1 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
 • 1 spsk friskpresset citronsaft
 • 2 pasteuriserede æggehvider
 • 50 g flormelis

Gelé

 • 1 glas syltede kirsebær  (ca. 340 g)
 • 2½ dl kirsebærsaft
 • 4 blade husblas

Bund: Smelt smørret. Smuldr kiksene deri og bland det sammen. Fordel blandingen i en springform (20 cm i diameter).

Fromage: Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeosten sammen med æggeblommer, cremefraiche, vanilje, citronskal og -saft. Træk husblassen op af vandet med det vand der hænger ved. Smelt den i en lille skål i vandbad. Afkøl husblassen lidt og hæld den i ostemassen. Pisk hviderne stive. Bland forsigtigt sukker i og vend dem i ostemassen. Hæld fromagen over kiksene i springformen, og stil flødeostekagen koldt til næste dag.

Gelé: Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Hæld kirsebærrene til afdrypning i en sigte (gem saften). Fortynd saften med vand, til der er 2½ dl. Smelt husblassen i en skål i vandbad og tilsæt kirsebærsaften. Pynt kagen med kirsebær. Hæld geléen henover, når den begynder at stivne.

Tip: Abrikoser fra dåse kan anvendes i stedet for kirsebær.

print
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*