Indbagt is

Is på en kagebund, dækket af et varmt marengslåg er en dejlig og festlig dessert. Kært barn har mange navne: Omelette Surprise á la Norvegienne, bagt Alaska, Glace surprise, varm is og mange andre. Retten blev dog præsenteret i 1895 som Surprise á la Norvegienne.

Godt at vide:

Opskriften tilberedes med en kagebund af sukkerbrødsdej. Man kan købe bunde, men de hjemmelavede er absolut lækrest. Man kan lave desserten uden syltede frugter, og i stedet bruge en frugtis.

Frugterne kan varieres. Brug f.eks. brombær, hindbær, jordbær, abrikoser, ferskner eller kirsebær. Rom passer til dem alle – men man kan også bruge Cointreau eller Grand Marnier. Likøren må dog blot passe i smag til den anvendte frugt. Jeg har for det meste lavet isen uden rom eller likør, da børnene ikke har været så glade for det.

Opskrift til 6 personer:

Sukkerbrødsbund:

2 æg
65 g sukker
50 g mel
25 g smeltet smør

Fyld:

300-400 g henkogt frugt f.eks. brombær
1/2 – 3/4 dl rom eller likør, der passer til frugterne
3/4 l vanilleis

Marengs:

5 æggehvider
3 dl flormelis

Pisk æg og sukker til tykt skum over vandbad. Tag skålen af varmen og pisk til massen er afkølet.

Bland forsigtigt mel og smeltet smør i. Hæld dejen i en smurt springform – drysset med mel eller rismel. Formen skal have en diameter på ca. 22 cm. Bag ved 190 grader i ca 40 minutter.

Læg den afkølede bund på et ildfast fad, dryp den med rom, dæk den med frugterne og sæt fadet i køleskabet i en times tid.

Skær isen i skiver og put dem i fryseren lidt, så de er helt hårde når de skal bruges.

Stil ovnen på højeste temperatur. Pisk æggehviderne stive, sigt flormelis i, pisk massen helt stiv i ca. 10 min.

Fordel isen jævnt over frugten på kagebunden. Bred omhyggeligt marengsmassen ud over det hele – også siderne.

Bag kagen til marengsen bliver gylden. Server straks.

Denne dessert er jeg tit blevet bedt om at lave “i stedet for mad” – den kræver nemlig plads i maven. En overgang var det Claus’s absolutte yndling 🙂

print
[Total:3    Gennemsnit:3.7/5]

Dette indlæg blev udgivet i Bagning, Dessert. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *