Kong Fiddes livret

Som sønderjyde bør man vel nærmest vide hvordan man laver “Kong Fiddes livret” – eller mere officielt: “Kong Frederik d. 9’s livret”.

Det siges at retten stammer fra en køkkenmedhjælper, der arbejde på Gråsten slot, da Frederik den 9. var konge i Danmark, og at denne ret var meget elsket af kongen. I dag serveres retten blandt andet i Restaurant Colosseum i Sønderborg.

Der findes mange opskrifter på nettet, hvor man har forsøgt at forbedre retten, men dette skulle være den originale opskrift.

Beregnet til 4 personer:

  • 600 g skært oksekød (flank steak)
  • 25 g margarine til stegning
  • 4 tsk karry
  • 2 løg
  • 4 tsk paprika
  • 4 spsk ketchup
  • ½ l piskefløde
  • 2 spsk engelsk sauce

Tilbehør

  • 6 hårdkogte æg
  • 2 løg
  • 1 lille glas syltede rødbeder
  • 800 g små kartofler (pillekartofler)
  • 800 g frosne bølge pommes frites

Fremgangsmåde:

Klargør tilbehør i små skåle: Skær 2 af løgene i små tern (eller hak dem i en minihakker), kog æggene i 9 min til de er hårdkogte og skær dem i små tern (brug evt. æggedeler på langs og tværs) og skær rødbeder i små firkanter

Kog kartofler og klargør pommes frites efter anvisning på posen

Oksekødet skæres i små aflange stykker. Løg hakkes. Margarinen smeltes på en pande. Karry steges kort så det frigiver aromastofferne, hvorefter kød og løg tilsættes og brunes. Tilsæt de resterende ingredienser: paprika, ketchup, piskefløde og engelsk sauce. Retten står nu og småsimrer for svag varme, indtil kødet er nok.

Servering:

Læg et lag pommes frites i bunden af tallerkenen. Herpå hældes gryderetten. Retten pyntes med hakkede løg, æg og rødbeder på toppen. Kogte (pillede) kartofler og resten af tilbehøret serveres ved siden af.

Tips:

På restaurant Colloseum serveres kød og sovs i en pande – hakkede løg, hårdkogte æg og rødbeder serveres i små skåle. Kogte kartofler og pommes frites serveres i lidt større skåle.

print
Dette indlæg blev udgivet i Hovedret og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Kong Fiddes livret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *