Kong Fiddes livret

Som sønderjyde bør man vel nærmest vide hvordan man laver “Kong Fiddes livret” – eller mere officielt: “Kong Frederik d. 9’s livret”.

Det siges at retten stammer fra en køkkenmedhjælper, der arbejde på Gråsten slot, da Frederik den 9. var konge i Danmark, og at denne ret var meget elsket af kongen. I dag serveres retten blandt andet i Restaurant Colosseum i Sønderborg.

Der findes mange opskrifter på nettet, hvor man har forsøgt at forbedre retten, men dette skulle være den originale opskrift.

Beregnet til 4 personer:

  • 600 g skært oksekød (flank steak)
  • 25 g margarine til stegning
  • 4 tsk karry
  • 2 løg
  • 4 tsk paprika
  • 4 spsk ketchup
  • ½ l piskefløde
  • 2 spsk engelsk sauce

Tilbehør

  • 6 hårdkogte æg
  • 2 løg
  • 1 lille glas syltede rødbeder
  • 800 g små kartofler (pillekartofler)
  • 800 g frosne bølge pommes frites

Fremgangsmåde:

Klargør tilbehør i små skåle: Skær 2 af løgene i små tern (eller hak dem i en minihakker), kog æggene i 9 min til de er hårdkogte og skær dem i små tern (brug evt. æggedeler på langs og tværs) og skær rødbeder i små firkanter

Kog kartofler og klargør pommes frites efter anvisning på posen

Oksekødet skæres i små aflange stykker. Løg hakkes. Margarinen smeltes på en pande. Karry steges kort så det frigiver aromastofferne, hvorefter kød og løg tilsættes og brunes. Tilsæt de resterende ingredienser: paprika, ketchup, piskefløde og engelsk sauce. Retten står nu og småsimrer for svag varme, indtil kødet er nok.

Servering:

Læg et lag pommes frites i bunden af tallerkenen. Herpå hældes gryderetten. Retten pyntes med hakkede løg, æg og rødbeder på toppen. Kogte (pillede) kartofler og resten af tilbehøret serveres ved siden af.

Tips:

På restaurant Colloseum serveres kød og sovs i en pande – hakkede løg, hårdkogte æg og rødbeder serveres i små skåle. Kogte kartofler og pommes frites serveres i lidt større skåle.

print
5 (100%) 2 vote[s]

Dette indlæg blev udgivet i Hovedret og tagget , . Bogmærk permalinket.

4 Responses to Kong Fiddes livret

  1. Helle Sønnichsen skriver:

    Tak for opskriften, har hørt meget om den, og har nu fået afprøvet den. Den faldt i god jord. Har endnu ikke prøvet den på Colloseum, men den kan ikke være bedre.

  2. Birthe skriver:

    Tak for din tilbagemelding! 🙂

  3. Peter hansen skriver:

    Det har jo intet at gøre med biksemad eller
    Brasede kartofler hold nu kæft noget vrøvl

  4. Birthe skriver:

    Jeg personligt synes de rå, hakkede zittauerløg er lidt for stærke til den ellers forholdsvis milde ret – de kommer let til at overdøve det hele. Måske ville hakkede rødløg være bedre?
    Ellers en spændende og velsmagende ret. Hvem fik ideen til at blande disse ingredienser? ….
    Hver eneste dag langes der mange bestillinger af denne ret over disken i Sønderborg på restaurant Colloseum. I skrivende stund koster den 160 kr pr. kuvert – til gengæld kan man spise ad libitum. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *